De beste wandelroutes in de buurt

Wandelen…. tja, we hebben dat het afgelopen jaar meer gedaan dan ooit. Iets met COVID;) Maar ben het ook wel meer gaan waarderen dan voorheen. Je ziet zoveel meer, dan als je ergens doorheen fietst of rijdt. Mede door het wandelen zijn we Nederland ook meer gaan waarderen. En dan uiteraard vooral Zeeland. Want wat is het mooi hier.. en wat kun je er prachtig wandelen. We zetten onze favoriete wandelingen in de buurt voor je op een rijtje (in willekeurige volgorde). Maar voor we dat doen, eerst een paar ‘praktische’ wandeltips:

  • Wandelen naar het strand doe je via het bos of over de weg. Voor de route via het bos steek je weer de weg over, loop je door Duinrand en ga je vervolgens linksaf het bos in. Blijf het pad volgen tot een van de strandopgangen. Je kunt ook doorwandelen langs het Klimbos, daar ga je het bos weer uit en slaat dan rechtsaf richting de rotonde. Daar wandel je zo via de trap het strand op. Via de weg kan ook, loop dan het park uit en sla linksaf. Ga de grote weg over en sla rechtsaf de Lageweg op. Vervolg je weg over de Steenweg en voor je het weet sta je weer bij de rotonde waar je via de trap het strand oploopt. Je kunt ook bij Het Vissershuis linksaf slaan de Steenweg op. Zo kom je uit bij De Punt.
  • Hetzelfde geldt voor een wandeling naar het dorp. Je kunt via de weg of via het bos. Steek hiervoor de Hogeweg over, en ga via Duinrand het bos in. Eenmaal daar aangekomen sla je rechtsaf… je loopt langs de parkeerplaats bij de uitkijktoren en blijft het pad volgen. Het eerste stukje ploeg je door het mulle zand, daarna wordt het vlak. Op weg naar de bakker of Appie? Ga bij het Duinwegje naar rechts. Waarom specifiek daar vraag je je misschien af? Op het Duinwegje staan een vijftal prachtige houten Noorse huizen. Deze zijn ontworpen door Kurt Jorgenssen voor de wederopbouw in Noorwegen na de Tweede Wereldoorlog. Omdat de woningen niet geheel aan de eisen van het Noorse poolklimaat voldeden, is na de watersnoodramp van 1953 een deel ervan aan Zeeland geschonken. 98 ervan zijn op Schouwen-Duiveland geplaatst, waarvan vijf aan het Duinwegje. Leuk toch?! Moet je verderop in het dorp zijn? Blijf dan het pad volgen… je komt nog verschillende zijstraten tegen die je weer terugbrengen naar de ‘grote’ weg. Doorlopen tot aan het eind (de Kloosterweg) kan ook… je loopt langs diverse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en kunt Slot Haamstede van een afstand bewonderen.

En dan nu het echte werk:

  • Wandeling 1. Uitwaaien op het strand: ga het strand op bij De Punt, en er weer af bij Domeinen 2 (beter bekend als het overstekend duin). Dan rechtdoor het pad volgen… dit slingert een heel eind door het bos om vervolgens uit te komen op de parkeerplaats bij de uitkijktoren. Vanaf daar loop je via de Hogeweg of achterom via Duinrand weer terug naar huis
  • Wandeling 2. De paden op, de lanen in: ga vanaf de parkeerplaats bij de uitkijktoren het duingebied in. Loop alsmaar rechtdoor tot je niet meer verder kunt… daar ga je links af het fiets/ wandelpad op. Dit slingert langs de rand van de duinen (vergeet niet rechts achterom te kijken, voor een blik op de vuurtoren van Nieuw Haamstede) om je vervolgens bij opgang Domeinen 1 het strand op te sturen. Heb je zin in een hele lange wandeling, sla dan rechtsaf richting de vuurtoren/ Nieuw Haamstede. Vanaf daar loop je via het Verklikkerpad en de Kloosterweg weer naar het dorp. Dit is geen klein wandelingetje… trek hier gerust de hele dag voor uit. Sla je linksaf, dan loop je de ‘Uitwaaien op het strand’ wandeling in tegenovergestelde richting. Verlaat het strand bij de trap of De Punt. Einde middag aan de wandel? De rose en borrelhappen bij Sand & Pepper zijn top. En ze serveren er de biertjes van Brouwerij Troost uit Amsterdam. Just saying…
  • Wandeling 3. Verken, droom, ontdek: ga vanaf de parkeerplaats bij de uitkijktoren het duingebied in. Loop alsmaar rechtdoor tot net na het wildrooster. Kort daarna zie je een pad naar rechts. Dat is je cue… je gaat door een hek, en voor je het weet sta je ECHT midden in de natuur. Blijf het pad volgen tot het volgende hek. Je staat dan op het pad dat hieronder beschreven wordt (in tegenovergestelde richting). Doorwandelen naar het dorp? Sla linksaf na het hek. Liever terug naar huis? Dan sla je rechtsaf…
  • Wandeling 4. Met het zand tussen je tenen: voor deze wandeling raden we je aan de tijd te nemen. Je kunt ook eerst een stuk fietsen. Parkeer die bij Hotel Bom in het dorp (kun je daar op de terugweg mooi een borrel doen, die heb je dan zeker wel verdiend;) en loop via de kloosterweg, langs het zweefvliegveld naar het Verklikkerpad. Of parkeer ‘m bij het begin van het Verklikkerpad. Volg het Verklikkerpad naar het strand van Nieuw Haamstede (weet je nog van die vuurtoren die hierboven beschreven wordt). Vanaf daar loop je zo naar Renesse. Een tip: doe goede schoenen aan. Het is verder dan je denkt. Ik heb het ooit op slippers en een keer op Toms gedaan (iets met een ezel en een steen;): da’s geen aanrader…. De wandeling daarentegen, die is prachtig. Pauze nodig? Trakteer jezelf op een drankje op het terras bij Zuid Zuid West, kun je daarnaast weer uitgerust aan de terugweg beginnen.

Meer tips? Check dan de website van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer.

BELANGRIJK: wees lief voor de natuur en de dieren die je mogelijk onderweg tegenkomt. Blijf op de paden en neem je afval mee. Plastic en papier zijn nog altijd geen onderdeel van de Schijf van Vijf van herten, konijnen, Schotse Hooglanders en allerhande andere dieren die dit gebied als hun thuis beschouwen. Dankjewel!


Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft

De Boskabouter

Enthousiast geworden? Reserveer vandaag nog. Hier vind je vast een toffe playlist om in vakantiestemming te komen en hier wat tips voor het inpakken van je koffer.


Bedankt en toe siens👋!